Pripreme za bezbrižan odlazak na odmor automobilom

3. 7. 2017

 

Kada krenemo na put automobilom, mnogi od nas pomisle: "Šta ako mi se auto na putu pokvari? Šta da uradim u slučaju saobraćajne nesreće?" A odgovor je jednostavan. Samo se treba osigurati. Na putovanju, godišnjem odmoru, sigurnost i bezbrižnost su preduslovi za prijatan odmor.

Preventivni pregled vozila

Pre odlaska na putovanja odvedite vašeg čeličnog ljubimca na preventivni servis. Potrebno je da proverite sledeće: nivo rashladn tečnosti, nivo ulja, pritisak u gumama (uključujući i rezervnu) i klima uređaj. Savet: ukoliko automobil natovarite sa stvarima, pritisak u gumama se povećava za 0,2 bara.

Potrebni dokumenti pre polaska na put

Pasoš: Proverite datum važenja vašeg pasoša. Savet: napravite kopiju ličnih dokumenata, jer će vam u slučaju gubitka ili krađe ličnih dokumenata kopija omogućiti lakšu identifikaciju.

 

Ugovorite autoasistenciju:

Sa asistencijom bez brige krenite na put, bilo da se radi o kraćoj relaciji ili je putovanje do vaše željene destinacije 200 kilometara ili više.  Jer čak i ako se nešto nepredviđeno desi tokom vožnje, automobilska asistencija je od vas udaljena samo jedan poziv, bez obzira koliko je sati. Pomoć u slučaju manjeg kvara, prevoz i šlep vozila, troškovi hotelskog smeštaja i korišćenja zamenskog vozila, novčana pozajmica za popravku vozila u inostranstvu, samo su neke od asistencijskih usluga koje mi imamo u ponudi.

 

Korišćenjem DRAJV aplikacije http://drajv.triglav.rs/ možete da steknete do 30% popusta na osiguranje autoasistencije.

 

Zelena karta: Uvek je potrebna prilikom ulaska u zemlje članice sistema Zelene karte. Služi za  jednostavnu razmenu podataka o osiguranju od autoodgovornosti s mogućim učesnicima u saobraćajnoj nezgodi. Za vozila registrovana na teritoriji republike Srbije potrebna je za ulazak u Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

 

Evropski izveštaj o saobraćanoj nesreći:  Osiguravajuće kuće u celoj Evropi izdaju ovaj obrazac prilikom ugovaranja osiguranja od autoodgovornosti. Zbog jedinstvenog sadržaja i brojevima označenih rubrika obrazac je primenjiv kod različitih vrsta saobraćajnih nezgoda i u slučajevima kada su učesnici saobraćajne nezgode iz različitih država: pojedine rubrike imaju prevod u svim jezičkim verzijama.

 

Putno osiguranje: u slučaju nezgode sa povredama  ili iznenadne bolesti kod kojih je potrebna medicinska pomoć i prevoz u bolnicu ili na kućno lečenje, osiguranje vam može uštediti znatne troškove.

 

Dovoljno je da se desi i mali sudar na parkingu ili da naletite u gužvu na semaforu. U stranoj zemlji, gde ne poznajete nikoga, svaka nezgoda je još neprijatnija. Najvažniji koraci koje je potrebno da uradite u slučaju nezgode su:

 

 Prvo osigurajte mesto nesreće;

 

• Pozovite hitnu pomoć ako ima povređenih lica, sigurnosnim trouglom označite mesto nesreće, obucite reflektujući prsluk, koji je takođe deo obaveznog paketa prve pomoći;

 

• Sa učesnicima u saobraćajnoj nezgodi razmenite lične podatke, podatke o osiguranju i vozilu, a zatim tačno ispunite Evropski izveštaj o saobraćajoj nesreći;

 

• Fotografišite primerak  Zelene karte ili polisu osiguranja učesnika koji je doveo do saobraćajne nesreće 

 

• Ukoliko je moguće, na mestu saobraćajne nesreće napravite nekoliko fotografija koje što tačnije prikazuju mesto nesreće;

 

Na kraju ostaje samo da vam iz Triglav Osiguranja poželimo srećan put i prijatan odmor!

 

Share on Google+