Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Jednostavni saveti za bezbrižnu selidbu

5. 8. 2019


 

Mislila sam da će selidba biti mačiji kašalj u poređenju sa traženjem i kupovinom stana. Ionako nemamo mnogo stvari, a i selimo se samo na tri kilometra. Kada sam shvatila zašto ljudi selidbu opisuju kao jednu od najstresnijih situacija u životu, bilo je već kasno, stvar je trebalo sprovesti do kraja. Kako bi vam išlo lakše, podeliću nekoliko svojih iskustava i neočekivanih saveta Servisa sa selidbe Premik. 

Ne potcenjujte posao koji vas čeka

Prosečni Evropejac se u životu seli četiri puta. Ako je to ono što vas uskoro čeka, moj prvi i glavni savet jeste da se dobro pripremite.
 

Priznajem da ja nisam. Do poslednjeg dana sam inače bila ubeđena da nemamo mnogo stvari i da ćemo sve zajedno moći sami u dva dana. Servis za selidbe Premik navodi baš to kao ključnu grešku onih koji se odlučuju da se sele sami.
 

Nakon što smo počeli da otvaramo ormare, najednom sam bila negativno iznenađena. Imamo previše stvari: knjiga, posuđa, odeće – zimske, letnje, za prelazni period, igračaka, posteljine, kućnih aparata…  Kada sam sa mužem došla do podruma, došlo mi je da zaplačem. Prvi put u životu učinilo mi se da imam previše odeće i bezbroj pari cipela, bacili su me u očaj. Obećala sam da više nikad ništa neću kupiti.
 

Danas znam da ću sledećeg puta ili da angažujem servis sa selidbe ili, ako se budem selila sama, sa pripremama ću započeti mnogo ranije i mnogo organizovanije.
 

Servis za selidbe Premik savetuje: prilikom selidbe potrebna je dobra organizacija i preciznost.

Ključni saveti za selidbu

Iako sam pročitala nekoliko saveta o tome kako pakovati, zbog nedostatka vremena i previše posla zaboravila sam na sve i naš okvirni plan je otišao niz vodu. Na kraju sam išla po stanu i sve uzduž i popreko trpala u kutije. Ni danas mi nije sasvim jasno kako smo uspeli da ništa ne izgubimo. Iako može i tako, ne preporučujem ovakvu vrstu bezglavog rada.
 

Radije vam dajem pet saveta Servisa za selidbe Premik o pravilnom pakovanju:

  • U plastične kutije stavljajte osetljiviju robu kao što su staklo i osetljive stvari. Ostalo možete spakovati u kartonske kutije.
  • Posebnu pažnju posvetite osetljivim materijalima – staklenim, keramičkim i sl. (kutiju označite rečju OSETLJIVO). Isto važi i za električne uređaje. Takve predmete obavijte u pucketavu foliju ili papir i bezbedno ih spakujte u kutije.
  • Na kutijama označite kakav je sadržaj u njima zapakovan. Najlakše će vam biti da slične predmete spakujete zajedno.
  • Teže stvari stavljajte na dno kutije a lakše stvari na vrh.
  • Knjige pakujte u plastične kutije ili izdržljive višeslojne kartonske kutije.

 

Dodajem još i svoj savet. Prilikom pakovanja od pomoći su veliki džakovi za nošenje za višekratnu upotrebu, a najpoznatija je ona plava iz prodavnice nameštaja. Mi smo u njima preneli mnogo odeće i cipela kao i svega što nije osetljivo.

Ne pakujte previše

Pazite da u kutije ne slažete previše, pošto zbog prevelikog opterećenja mogu da se pocepaju. Toga sam se čak i sama držala, više zbog toga jer me je bilo strah da se ne ušinem u leđima. To je dalje značilo da sam morala da idem više puta uz stepenice i niz stepenice. Odličan trening, što potvrđuje upozorenje Servisa za selidbu Premik: „Selidba je fizički naporan posao.“
 

Nažalost, u toku rada redovno sam sebe nagrađivala čokoladom tako da kalorije svejedno nisam izgubila. Ali sam nekoliko dana posle selidbe imala osećaj da mi se ruke vuku po podu.

Počnite sa najmanjim delovima

Servis za selidbe savetuje da najpre preselite kutije i manje stvari kako biste napravili prostor za veće komade pokućstva. Njih pre pomeranja obavijte folijom i tako ih dodatno zaštitite.
 

Mi smo uradili upravo suprotno i prvo smo preselili sve velike komade . Barem smo tu zamolili prijatelje za pomoć.  To u praksi recimo znači da je mašina za pranje veša u novom stanu bila deset dana pre nas i da me je posle selidbe čekao uspon na Mont Everest od prljavog veša.   

Unajmljivanje servisa za selidbe

Zato što sam bila tako naivno ubeđena da možemo sami, na servis za selidbe nisam ni pomislila. Zašto kad imamo samo nekoliko kutija. Na kraju selidbe imala sam osećaj da smo ih imali nekoliko hiljada. Istina je verovatno negde između.
 

Mada, ruku na srce, servis za selidbe ima iskustva, to je njihov posao i zato ga obavljaju brže i sa mnogo manje stresa.
 

Ako se budete odlučili za unajmljivanje servisa za selidbe uzmite u obzir sledeće:

  • Blagovremeno rezervišite termin. Tri dana unapred je obično dovoljno ako je reč o manjoj selidbi, a inače i nekoliko dana ranije.

Najveći broj selidbi se prema iskustvu servisa za selidbe obavi u drugoj polovini nedelje od četvrtka do subote.

  • U upitniku navedite odakle i gde se selite, kakav je pristup do obe lokacije, koji sprat, da li u objektu postoji lift ili su stepenice kao i okvirni spisak kućnog nameštaja odnosno stvari koje biste da preselite.
  • Navedite da li ćete se sami postarati za pakovanje ili ne. Što više podataka budu imali, lakše će servis za selidbe odrediti predviđeni trošak selidbe i okvirno vreme za koje će selidba biti završena. Ako imate dovoljno vremena i volje, sa stanovišta troška najpovoljnije je ako sami zapakujete sitne stvari u kutije –  plastične ili kartonske.
  • Mogu da se pobrinu i za demontažu i ponovnu montažu nameštaja koji se prenosi na novu lokaciju. Upozorite servis na veće komade nameštaja, čija će demontaža biti potrebna kako bi radnici sa sobom poneli potreban alat. Prilikom montaže predmeta na zid moraju da znaju kakvi su zidovi – obloženi gipsanim pločama ili betonski.

 

Bez obzira na to kako ćete se pozabaviti selidbom, želim vam mnoštvo lepih trenutaka u vašem novom domu. I osigurajte ga. Kako? Više o tome u našem članku

Share on Google+