Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

7 saveta za odmor bez stresa

21. 8. 2017

 

Da li vam se nekad desilo da vam je potreban odmor nakon odmora?

U velikom iščekivanju letnjih avantura, odmor često započnemo sa stresom. Sama činjenica da su to jedini dani odmora u godini uzrokuje pritisak da to moraju biti najbolji dani, dani za pamćenje - jednostavno savršeni. Zato sa vama delimo 7 saveta, da vaš odmor prođe bez stresa. Svi testirani na vlastitoj koži.

 

Moj odnos prema odmoru se promenio nakon suočavanja sa iscrpljenošću. U prvim godinama rada sam imala osećaj da će svet stati ako odem na odmor. Zato ga često uopšte nisam ni koristila (da, dobro ste pročitali: nisam išla na odmor nekoliko godina). A kada bih išla, sa sobom bih ponela računar, veću količinu stručne literature i uvek sam bila dostupna na telefon.

 

Kada sam se potpuno iscrpela, počela sam da cenim vreme koje imam na raspolaganju i da pokušam da se na odmoru potpuno opustim i „napunim baterije“. U isto vreme sam detaljno planirane odmore zamenila spontanom prilagođavanju trenutnom raspoloženju i situaciji na terenu. I uspela sam.

 

Mojih 7 saveta za odmor bez stresa

1. Napravite listu stvari koje planirate da ponesete na put

Vrlo je korisno imati takvu listu, kako ne biste ništa zaboravili i kako biste mogli da podelite zadatke pakovanja na članove porodice.

 

Kod nas je ovako: tata se brine za sportsku opremu, auto i dokumente. Deca pakuju svako svoje igračke, društvene igre, knjige i potrebne rekvizite za letnje igre. Odeća je u mom domenu. Posteljina i peškiri su u posebnoj torbi. Dečija odeća je u jednoj torbi, a naša u drugoj.

 

I još jedan trik: Majice uvek savijem u rolnice. Tako optimalno iskoristim prostor u torbi ili koferu. Na kraju, naravno, uvek proverim da li je spakovano sve sa spiska.

 

2. Nemojte preterivati sa pakovanjem odeće.

Jeste li vi među onima koji sa odmora vrate nazad pola odeće netaknute? Ako ne odsedate u skupom hotelu i ne planirate da idete na gala večere, večernje toalete vam nisu potrebne.

 

Za sve ove godine sam shvatila da vam pored par kostima za kupanje, peškira, nekoliko majici i bermuda, letnjnih haljina za devojčice i papuča ništa više i nije potrebno. Trenerke i patike skoro da i ne koristimo. Ako se nešto isprlja, operemo, a na suncu se sve brzo osuši. 

 

3. Pobrinite se da imate sve dokumente.

Skoro ste stigli na granicu kada ste otkrili da nemate pasoše sa sobom. Pa, to nam se već dogodilo. Ja sam mislila da ih je on uzeo, on je mislio da sam ja.  Uglavnom: nismo ih imali.

 

Pre nego krenete na odmor, dobro proverite koji su vam sve dokumenti potrebni za put. Zatim pred sam polazak na put još jednom proverite da li ih imate sa sobom. Najbolje da imate posebnu torbicu za dokumente, tako da je sve na jednom mestu. 

 

4. Plan putovanja bi trebao biti fleksibilan.

Nekada ništa nisam prepuštala slučaju. Pažljivo sam planirala svaki korak na putu do konačne destinacije. Gde ćemo praviti pauzu za kafu i užinu, gde ćemo praviti WC pauze. Sve je bilo isplanirano u minut.

 

A kad smo jednom pogrešili skretanje i završili u sred cvetnih polja, shvatila sam da skrenuti sa glavnog puta na sporedni i nije tako loše. Na odmoru smo i zapravo nam se nigde ne žuri. I sporedni putevi su često mnogo lepši.

 

Zato sada planiram samo otprilike, vremenom se više ne zamaram.

 

Kolona na granici? Pa šta. U autu pustimo omiljenu muziku.

 

Ako na odmor idete avionom ili drugim oblikom organizovanog prevoza, pobrinite se da na vreme budete na mestu polaska. 

 

6. Ne planirajte svaku minutu odmora i uživajte u trenutku.

Ne bacajte sebi pesak u oči: neće se svi složiti sa vašim planom. Isto tako, možda vam se neće raditi aktivnost koju ste planirali za taj dan, ili vreme neće biti odgovarajuće za planiranu aktivnost. Istovremeno ste u želji da što bolje iskoristite svoj odmor nagurali previše aktivnosti.

 


Počastite se spontanošću i ne preterujte.


 

Zajedno ste 24 sata dnevno i verovatno se nećete uvek složiti oko svega. Odmor će biti manje stresan ako se za aktivnosti budete odlučivali u skladu sa trenutnim  raspoloženjem, a predloge budu davali svi članovi porodice.

 

Tako je kod nas: svako daje svoj predlog. Jedini uslov je da se radi o aktivnostima u kojima mogu svi da učestvuju.Tako ponekad dođe i na mene red da se ljuljam na ljuljašci.

 

Uživajte u zajedničkim trenucima. Zbližite se sa decom, koju inače tokom godine stalno proganjate sa naredbama i pitanjima "da li si uradio domaći", "sredi sobu" i slično. Pitajte ih kako se osećaju i pridružite im se u aktivnostima koje vole. Probudite dete u sebi i bezbrižno se prepustite čarima leta. 

 

6. Priuštite sebi „digitalni detox” i oslobodite se krivice.

Kada sam prvi put u životu zatvorila kancelariju na mesec dana, uprkos svim svojim strahovima ništa se loše nije desilo. Kompanija nije propala. Klijenti nas nisu napustili. Vreme nije stalo. Posao sam rasporedila na pre i posle odmora. I sve se nastavilo normalno.

 


I ne kvarite sebi odmor osećajem krivice što niste na poslu.


 

Šef razume. Klijenti razumeju. I oni su samo ljudi. I oni idu na odmor. Sve će vas čekati.

 

Na odmoru sklonite mobilne telefone, tablete i računare. Znam da nije lako. Meni je to prvi u potpunosti uspelo prošle godine: odmor bez telefona, interneta, Facebooka, e-maila, računara.

 

Fantastičan je osećaj kad se oslobodiš zarobljenosti zvane „biti na raspolaganju“ u svakom trenutku.Tek tada počneš istinski da uživaš u odmoru: posmatraš i diviš se lepoti prirode, uživaš u trenucima sa najdražima.

 

Ako vaš posao zahteva povremene provere e-maila, pokušajte da odredite deo dana kada ćete to raditi i o tome obavestite vaše saradnike. Ako je ikakao moguće pokušajte da se isključite za vreme odmora. U potpunosti.

 

7. Oživite romantiku, ali ne zaboravite ni sebe.

U svakodnevnoj trci sa obavezama na poslu i kod kuće, razgovor između partnera se vrti oko dece i za njih vezanih tema. Vremena za romantiku često nedostaje, ili o njoj čak i ne razmišljate.

 

Odmor je zato odlična prilika da se ponovo zbližite sa partnerom, probudite strast. Večera uz sveće je uvek dobra ideja: pripremite mu njegovo omiljeno jelo koje će biti još ukusnije ako ga poslužite na plaži za vreme zalaska sunca. Krenite na večernju šetnju i zaboravite na vreme posmatrajući zvezdano nebo. Prepustite se fantaziji i magiji leta.

 

Ali ne zaboravi ni sebe, 24 sata dnevno provodite sa svojim partnerom i decom i lako može doći do kratkog spoja.

 

Na odmoru bez griže savesti odvojite vrijeme samo za sebe.

 

Stavite sebe ispred svih članova porodice i priuštite si opuštajuću šetnju duž obale, uživajte u ispijanju jutarnje kafe u tišini s pogledom na more, odmarajte u hladu čitajući dobru knjigu ...

 

Želim vam nezaboravan odmor!

 

Članak izražava stajališta autora, i ne nužno i stajališta Triglav osiguranja d.d.

 

Maja Golob

Maja Golob je autorka knjige Ne čekajte vikend, majka, supruga, uspešna poslovna žena, predavač i intuativni terapeut.

 


 

Da li mislite da će vam ovaj savet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smete propustiti još saveta koje pripremamo za vas.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali saveti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+