Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se za naše savete za bezbrižan svakodnevni život.

Osiguranje objekta u izgradnji

Najznačajnija vrsta osiguranja objekata za vrijeme gradnje, dogradnje ili adaptacije je osiguranje objekta u izgradnji, jer ono pokriva najvažnije opasnosti, koje ugrožavaju objekte u toku izgradnje.

ŠTA OSIGURAVAMO?

Predmet osiguranja objekta u izgradnji su:

  • objekti u izgradnji,
  • građevinski instalacijski materijal,
  • elektro - mašinska oprema,

koji su namijenjeni za ugradnju u osigurani objekat.

 

Predmet ovog osiguranja su, uz dodatni dogovor, i oprema i pomoćni objekti za izvođenje građevinskog objekta (zidane ili drvene barake za skladišta, radionice, menze i sl .).

 

Ako je u ugovoru o osiguranju dogovoreno, osiguranje pokriva i postojeće objekte, na kojima se izvode dogradnje, nadgradnje, popravke ili adaptacije, deo objekta u izgradnji ili pojedini građevinski, odnosno zanatski radovi.

 

Osiguranje objekta u izgradnji pokriva, pored opasnosti od građevinske nezgode, i sve osnovne opasnosti osiguranja od požara, opasnosti od leda, mraza, snega, kiše, izliva vode, snežne lavine, te odrona i klizanja tla i zemljanih naslaga, a pored toga još i provalnu krađu, te nespretnost, nemarnost i predumišljaj radnika.

 

Dodatnim dogovorom su pokrivene i opasnosti od poplave, visokih voda, podzemnih voda, odrona zemlje i odgovornost izvođača radova za štetu prouzrokovanu trećim osobama.

 

Već izgrađen objekt je u okviru produženog osiguranja objekta u izgradnji moguće i dodatno osigurati za vreme garantnog perioda, odnosno ugovorne odgovornosti. Uzrok za štetu u garantnom roku mora biti iz perioda izgradnje, odnosno skrivene građevinske nezgode.